top of page

Ajurvéda jóga - JARO

Updated: Mar 23, 2023

Příroda se začíná zelenat, sníh se rozpouští. Období pro přírodu i pro nás obdobím nového začátku. Jaro je spojené s ajurvédskou dóšou Kaphou - element Země a Vody.


Jaro - období, kdy se přirozeně očišťuje naše tělo. Pomoci tělu se očistit můžete praktikováním jógy, stravou, očistnými technikami či relaxací.



Ajurvéda jóga

Jaro je věnováno lymfatickému systému, oblasti kyčlí a třísel. Místo, spojené s napětím, stresem, kde jsou lymfatické uzliny. Jaru vládne element dřeva - meridián jater, žlučníku, klouby a šlachy. Umění od-puštění, sebeovládání a pochopení.


Praktikujte dechová cvičení co vytvářejí teplo. Např. :

Nádí šódhana - střídavý dech, který odbourává následky stresu.

Súrja Bhédana - nádech a výdech pravou nosní dírkou, kdy výdech je 2x delší než nádech. Pocit síly a energie, podpoří činnost vnitřních orgánů.

Kapalabhátí - naše trávení, imunita.

Bhastika - pocit lehkosti, očista.

Bhraman pranajáma - palce si dejte do uší, ukazováček na obočí, prostředníček na oční víčka, prsteníček na úroveň nosu, malíček na úroveň rtů, 3x s výdechem přes zavřená ústa písmeno M. Stimulace hrudníku, lymfatický systém, brzlík, imunita.

Prohřívací ásány: Prohřívací ásány - rotace, více pozdravů slunce ( intenzivnější, silovější), otevírání hrudníku. Prostor pro plíce, srdce a lymfatický kmen. V ásánách setrvávejte déle - teplo, síla vašich svalů, sebepoznání a pochopení.

Zařadit můžete také obrácené pozice.


Meditace: Vyrazit můžete na procházku do přírody nebo vyzkoušet jarní meditaci Pranám: Modlitba a meditace v pohybu. Je tvořen jednoduchými pozicemi, které jsou součástí pozdravu slunce a měsíce.


Strava:

Tělo si samo říká o lehčí stravu, připravuje se na jarní očistu.

Jezte více čerstvé zeleniny, ovoce, luštěniny. Hořká, trpká, kyselá chuť pomáhá očistě jater.

Snídaně: lehká s ovocem

Obědy a večeře: vařená zelenina, zelí, brokolice, květák, luštěniny, vařené obiloviny. Vše zelené ( medvědí česnek, kopřiva,, saláty, pampeliška). Koření: čili, česnek, cibule, zázvor, pepř, kajenský pepř. Zařaďte ryby, vejce. Pokud máte rádi maso, pak volte raději králíka, drůbež nebo zvěřinu. Z mléčných výrobků cottage či kozí sýr ( jogurt).

Ořechy na jaře vynechte a nahraďte semeny dýně, slunečnice, kukuřice. Z olejů jsou vhodné kukuřičný, lněný, ghí, hořčičný.

Zařaďte do jídelníčku zeleninové saláty, klíčky a naklíčená zrna. Zvyšte příjem čisté vody a pijte očistné bylinné čaje. Nejlepší jsou brzké jarní bylinky nasbírané při procházkách přírodou. V těchto dnech už běžně potkáte mladé výhonky kopřivy, svízele, popence, ptačince či bršlice, květy podbělu, fialek, pampelišek a sedmikrásek. Pomalu začíná medvědí česnek, plicník, prvosenka a mladé výhonky smrku a dalších jehličnanů. Nezapomínejte ani na pupeny, které se nalévají postupně.


Omezte: Těžká a mastná jídla, smažené, mražené, alkohol, kafe, bílý cukr ( zatěžující játra). Sojové produkty, mléčné výrobky, vepřové, hovězí, kachní, ořechy a pečivo.

Vynechejte např. avokádo, okurku, sladké brambory, olivy, dýně, cukety, tofu, banány, ananas, fíky, datle, kokos, melouhy. Na tyto potraviny ještě příjde chuť v létě a na podzim:-)


Další typy pro tělo:

Tělu dopřejte hodně vitamínu C - např. čavanpráš, amalaki.

Lžička kurkumy s aloe džusem čistí játra.

Játrům prospívá dostatek hořčin, vitamín D a A.

Před spaním pijte jaterní čaj s tinkturou čekanky na obnovu jaterních buněk.

Po jídle si dejte zázvor, čerstvý pepř, skořici na podporu trávení.


Citrónový nápoj pro podporu očisty jater a podporu trávení:

1/2 hrnku citrónové šťávy, 3/4 hrnku vody, špetka mořské soli, 5 cm drceného čerstvého zázvoru. Smíchejte všechny ingredience ve sklenici a pevně uzavřete víčkem. Vypijte 30 - 80 ml před každým jídlem.

CCF čaj - čaj pro očistu jater, zlepšuje krevní oběh, očisťuje vylučovací systém (močový měchýř, ledviny). Přináší klid, uvolnění mysli.

Celý koriandr, celý římský kmín, fenyklová semínka. Do 1 litru vody přidejte čajovou lžičku všech složek. Nechte vyluhovat cca 30 minut. Vhodné je pít ho ráno.


Dopřejte si suché spa procedůry, ideální je sauna. Večerní koupele a kartáčování pokožky. Lymfu můžete podpořit peelingem. Nemáte-li vanu, stačí si dát lázeň na nohy a do lavoru s vodou si dát sůl ( ideální je mořská) s kapkou např. esenciálního oleje citrónu nebo můžete přidat i nějaké bylinky. Pro očistu jater si můžete dát i na nahřátý plech sůl a na to položit chodidla. Při této očistě je dobré dodržovat i např. krátký 12 hod. půst. Odlehčete také své pleti, vhodné jsou také pleťové masky na regeneraci buněk a peeling, který zbavuje nečistot a zanechává pleť krásně svěží.


Esence:

Vaší mysli odlehčí svěží éterické oleje. Všechny těžší, kořeněné vůně, kterými jsme se v zimě zahřívali, teď odložte a sáhněte po energizujících esencích. Úžasný je třeba Rozmarýn: rozproudí vám lymfu, povzbudí akceschopnost a povzproudí vaši energii. Další dobrou volbou jsou citrusy a citrusové vůně: kromě citrónu, grepu a pomeranče zkuste i uzemňující bergamot.

Citrusové éterické oleje: pročistí dráhy jater, žlučníku a dodají vám jarní optimismus.

Na nevolnost použijte mátu, heřmánek.

Běžné jsou v jarním období i menstruační potíže - ošetřujte podbřišek směsí cypřiše a šalvěje muškátové s mandlovým olejem.

Játra - napětí, frustrace, výbušnost - zklidní vás levandule.


Osobně mám velmi dobré zkušenosti s esenciálními oleji od Bewit. Používám také zelený ječmen, esenciální vody, pleťové oleje, masku. Ráno si vyplachuji ústa sezamovým olejem od Bewit a do salátu si dávám nyní na jaře opět lněný olej a lněné semínko.


Chcete-li vše nakoupit na jednom místě - registrace je zdarma a ihned získáte slevy na vybrané produkty 20-50%.



Přeji vám ať vás naplní pocit lehkosti a probudí se vaše síla.


Namaste

95 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page